Massage als ontspanning

De associatie die het vaakst bij massage voorkomt is toch wel ontspanning. Stijve spieren lekker losmaken, in ons drukke dagelijkse bestaan ontstressen of even helemaal tot rust komen met behulp van een massage. Er zijn verschillende massages die gerekend kunnen worden tot ontspanningsmassage.

Ontspannende massage kan vermindering van pijn geven en aangenaam zijn.

Wat zijn de voordelen van massage voor de gezondheid?

Relaxen en genieten van een heerlijke massage: we willen het allemaal wel, maar de meesten onder ons nemen er de tijd niet voor. Maar een massagebeurt kan zoveel voordelen hebben, dat het je gezondheid kan verbeteren. Gezond worden en blijven dankzij massage is zeker niet uit de lucht gegrepen. Een regelmatige massage bevordert de weerstand, neemt stress weg en werkt bloeddrukverlagend. Ook kan je volledige lichaam ontspannen en relaxen, waardoor ook je humeur vanzelf beter wordt. Wat zijn de belangrijkste voordelen van een regelmatige massage voor je fysieke en mentale gezondheid?


Voordelen van massage 

Eens lekker te laten verwennen met een deugddoende massage: zowat iedereen wil dat wel eens. Toch stellen we een massage vaak uit om uiteenlopende redenen: we hebben geen tijd, of we zitten wat te krap bij kas om er geld aan uit te geven. Maar het regelmatig ondergaan van een weldoende massage kan ervoor zorgen dat je lichaam gezond blijft of gezonder wordt. Af en toe een degelijke massage krijgen biedt voordelen voor de gezondheid, en dit zowel op lichamelijk als geestelijk vlak.
Herstel spierenDoor het masseren van spieren zorgt de masseur of masseuse voor een goede bloedcirculatie. Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd en kan het lichaam sneller herstellen. Na een fysieke inspanning zal je melkzuur in je spieren ontwikkelen waardoor je je heel moe zal voelen. Door een massage wordt het recuperatieproces versneld en voel je je snel weer fit. Niet voor niets worden topsporters relatief snel na hun inspanning gemasseerd om het herstel van de vermoeide spieren te versnellen. Hierdoor zijn ze sneller klaar om nieuwe inspanningen te leveren.

Immuunsysteem

Doordat afvalstoffen je lichaam sneller zullen verlaten, kan het lichaam ook sneller weer voedingsstoffen opnemen. Hierdoor wordt geen tijd verloren met het verwerken van die afvalstoffen, maar kan je lijf snel weer nieuwe energie opnemen. Dankzij dit proces zal je immuunsysteem ook sterker worden en je weerstand tegen ziekten verhogen. Dit effect moet vooral op lange termijn bekeken worden: een goede weerstand bouw je op door regelmaat in je leefpatroon te leggen. En net als gezonde voeding kan ook massage hier deel van uitmaken.

Bloeddruk

Het masseren van het lichaam zal een toestand van rust en kalmte veroorzaken, waardoor ook je hart rustiger kan worden. In het algemeen worden zowel lichaam als geest relaxter na nauwelijks enkele minuten massage. Je doet geen inspanning, dus zal je hart ook minder bloed moeten rondpompen. De bloeddruk wordt dus verlaagd en dit is op zich al een voordeel voor mensen met een hoge bloeddruk of "zenuwpezen" die teveel last hebben van zenuwachtigheid.

Ontspanning 

Het masseren van de rug, de nek, het gezicht, en de benen zorgt ervoor dat alle onderdelen van het lichaam gaan ontspannen. Hierdoor gaat je lichaam terechtkomen in een toestand van totale ontspanning, die kan uitmonden in een heerlijk relaxmoment. Sommige mensen bevinden zich op het eind van hun massage dan ook in een vredige, relaxte toestand die haast in de buurt komt van slaap. Het is dus geen toeval dat sommige mensen na een uitgebreide massage heel kleine oogjes hebben gekregen doordat het lichaam zo ontspannen is.

Huid Bovendien kan een goede gezichtsmassage hoofdpijn wegnemen en positieve effecten hebben op de huid. De kans op rimpels wordt bijvoorbeeld een heel stuk kleiner als je je gezicht regelmatig laat masseren en een scrub of facial laat uitvoeren. Dode huidcellen worden hiermee verwijderd zodat plaats vrij kan gemaakt worden voor nieuwe huidcellen. Doordat de huid zich op die manier makkelijker kan "verjongen" ga je er ook beter uitzien.


Stress en humeur

Het mentale en het fysieke zijn bij een mens heel vaak met mekaar verbonden. Als je pijn hebt of moe bent, dan gaat je humeur daaronder lijden. Voel je je goed in je vel, dan verbetert ook je humeur. Om die reden kunnen de positieve eigenschappen van een massage, de ontspanning en de lichamelijke recuperatie, zorgen voor een beter humeur. Stress en nervositeit nemen af en een regelmatige massagebeurt kan zelfs de kans op neerslachtigheid en depressie verminderen.


Kruidenstempel

Krachtige Kruiden

Kruiden zijn gezond, zij toveren heerlijke smaken in onze gerechten en activeren onze stofwisseling. Onze huid is ons grootste orgaan. Kruidenstempelmassage werkt, met de juiste temperatuur, in de juiste vloeibaarheid en de juiste druk, tot héél diep in het onderliggende weefsel van de huid en zelfs tot in de organen. De warmte van kruidenstempelmassage activeert de doorbloeding. De huid ervaart een mechanische impuls en neemt boven op de warmteoverdracht de werkstoffen van de kruidencomposities op. Het effect op de huid is zuiverend.

In veel Oosterse culturen kent men al eeuwen het gebruik van kruiden.

De Effecten

  • Verhoogt de stofwisseling.

  • Stimuleert de doorbloeding.

  • Stimuleert het lichaam in haar zelfgenezend vermogen.

  • Werkt ontspannend.

  • Vermindert vermoeidheid.

  • Zuivert de huid.

  • Verbetert de afvoer van schadelijke stoffen in de spieren.

  • Verlicht pijn bij reuma, jicht & spierdystrofie.

  • Optimaliseert de lymfecirculatie en de bloedcirculatie.

  • Versoepelt de spieren.

De Doelgroep

Deze massage is zeer geschikt voor mensen met migraine, burn out, jicht of reuma.
Maar ook voor iedereen die lekker wil ontspannen.


Hotstone massage

Een hotstone massage wordt gegeven met basalt- cq lavastenen. De stenen worden verwarmd in water van ongeveer 45-52 graden Celsius. De stenen worden geplaatst op het lichaam zoals naast de wervelkolom, in de palmen van de handen, op de benen en op de voetzolen.Op het lichaamsdeel waar we willen masseren wordt eerst olie aangebracht alvorens we met de stenen gaan masseren. Er wordt gemasseerd zonder druk. Er wordt basaltsteen cq lavasteen gebruikt omdat deze stenen de warmte een stuk beter behouden dan andere stenen. Deze stenen bevatten veel ijzer en magnesium.Doel van hotstone massageEen hotstone massage werkt erg ontspannend! Het idee achter hotstone massage is dat de warmte afkomstig van de warme stenen dieper in het spierweefsel dringt, ongeveer drie/vier cm in het lichaam voor een diepe, ontspannende werking. De warmte zorgt ervoor dat gespannen spieren weer los komen waardoor de pijn en kramp zal worden verlicht. Bovendien zorgt de warmte ervoor dat het bloed beter circuleert in het lichaam en meer voedingsstoffen voor individuele cellen levert. Het lymfevatenstelsel stimuleert in het vervoer van afvalstoffen en toevoer van voedingsstoffen die afkomstig zijn uit afzonderlijke cellen. Ook wordt er energie van het lichaam los gelaten wat geblokkeerd was door vermoeidheid en stress. Het zenuwstelsel komt hiermee in een rustigere staat. Het stopt de effecten van stress in het lichaam en stress is vaak een katalysator in de ontwikkeling van bepaalde ziekten